czwartek, 20 maja 2010

chicken skewers&wedges


Piers z kurczaka myjemy pod zimna woda kroimy na pol i na 3kawalki,potem kroimy po jednej papryce czerwonej,zielonej i zoltej.Papryki kroimy na pol wydlubujemy pestki i kroimy na4 rowne czesci,potem kroimy czerwona cebule na pol i obieramy.To wszystko nadziewamy na patyczki do szaszlykow w dowolnej kolejnosci pamietajac jednak o tym,ze po kurczaku powinna isc cebula.Jednego duzego ziemniaka myjemy i kroimy na8 czesci do miski wlewamy troche oleju sypiemy soli i pieprzu,wszystko mieszamy i obtaczamy kazda czesc ziemniaka w oleju potem wyjmujemy na blache,blache jest najlepiej wylozyc pergaminem po to by ziemniaki sie nie przykleily.Wedges pieczemy okolo25 min w temp.180stopni C Wczesniej przygotowane skewersy wkladamy do pieca i pieczemy okolo10min,potem wyjmujemy z pieca i ukladamy na talerzu dekorujac sosem bbq kilkoma plasterkami ogorka i pomidorkiem pokrojonym na cwiartki.Doskonale na niedzielny obiad.Zycze smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz