niedziela, 23 stycznia 2011

Jambalaya


Kolejnym daniem z kuchni meksykanskiej jest jambalaya.Jest to dosc proste danie ktore mozna w domowych warunkach latwo przygotowac,czas wykonania jambalay'i to okolo 20min.Najpierw gotujemy ryz meksykanski na dno rondla lejemy olej i dodajemy2-3 posiekane cebulki,gdy cebulki sie lekko podsmaza dodajemy ryz,potem3 szklanki soku pomidorowego,i szklanke wody,czekamy az ryz sie zagotuje i zostawiamy na malym gazie,po kilku minutach caly czas mieszajac dodajemy sol,pieprz louisiana sos,moze byc rownierz tabasco sos i gotujemy tak zeby sok razem z woda sie wygotowal,nastepnie zestawiamy z ognia i robimy jambalay'e.Do woka lejemy troszke oleju,wrzucamy4-5 lyzek kukurydzy sweet corn,po chwili dodajemy 8plasterkow kielbasy chorizo,to podsmazamy caly czas mieszajac.Nastepnie dodajemy 3lyzki wczesniej ugotowanego ryzu meksykanskiego,caly czas wszystko mieszamy,dodajemy gotowany veg chilli(latwo dostepny w sklepach),vegetable(sklada sie on z pokrojonej na cwiartki papryki,czerwonej cebuli,baby corn,corgette,obtoczony w przyprawie meksykanskiej i polany delikatnie olejem i usmazony w piecu)8plasterkow gotowego chickena,5 meatboli i to wszystko caly czas mieszamy trzymamy na ogniu jeszcze okolo1 min i wykladamy na talerz dekorujac lemonka.Zycze smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz